Η στέβια είναι ένα φυσικό γλυκαντικό και υποκατάστατο ζάχαρης που εξάγεται από ένα είδος φυτού που ονομάζεται Stevia rebaudiana και το οποίο ευδοκιμεί στην Παραγουάη και τη Βραζιλία, αλλά μπορεί να καλλιεργηθεί οπουδήποτε στον κόσμο.
Η Κίνα ηγείται της καλλιέργειας στέβιας. Επίσης, η Ανατολική Αφρική, η Νότια Αμερική και η Ευρώπη συγκεντρώνουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον κορυφαίων βιομηχανιών, που θέλουν να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση. Η παγκόσμια αγορά στέβιας έφτασε το 2014 στα 336 εκατομμύρια δολάρια σημειώνοντας ραγδαία άνοδο. Εκτιμάται ότι οι πωλήσεις εκχυλίσματος στέβιας καταγράφουν αύξηση της τάξης του 14%, φθάνοντας τους 4.670 τόνους, ενώ παράλληλα προβλέπεται ότι η αγορά στέβιας μέχρι το 2017 θα φτάσει τους 7.150 τόνους.
Πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για την στέβια
· Είναι πολύ πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Για την ακρίβεια το φυτό αυτό είναι 40 φορές πιο γλυκό, και το εκχύλισμα που εξάγεται από αυτό είναι έως και 200 φορές πιο γλυκό από ίση ποσότητα ζάχαρης.
· Μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη στην παρασκευή γλυκών. Είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί σε μπισκότα, κέικ, ακόμα και σε κοκτέιλ. Όμως επειδή ακριβώς είναι πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε μικρότερη ποσότητα.
· Έχει μηδέν θερμίδες, σε αντίθεση με τη ζάχαρη, η οποία έχει μεγαλύτερη θερμιδική αξία.
· Βοηθάει στη μείωση της όρεξης. Ενώ η ζάχαρη είναι εθιστική, η στέβια συμβάλλει στην καταπολέμηση της λιγούρας.
· Κάνει καλό στα δόντια. Η στέβια δε δημιουργεί στρώμα βακτηρίων πάνω στα δόντια όπως η ζάχαρη.
· Είναι κατάλληλη για διαβητικούς. Αντίθετα με τη ζάχαρη που εμπεριέχει πολλούς υδατάνθρακες, η στέβια δεν αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα.
· Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Ήδη στις μέρες μας, οι γιατροί στη Νότιο Αμερική συνταγογραφούν φάρμακα που περιέχουν στέβια για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Η στέβια χρησιμοποιείται κυρίως για την παρασκευή:
• ποτών
• γαλακτοκομικών
• γλυκών
• αρτοσκευασμάτων
• σνακς
• φαρμακευτικών ουσιών
Συνεπώς η στέβια είναι μία ουσία που παρέχει όλες τις γλυκαντικές ιδιότητες της ζάχαρης, χωρίς τις αντίστοιχες αρνητικές επιπτώσεις της. Τα οφέλη της για τον άνθρωπο είναι πολλά και αδιαμφισβήτητα και γι’ αυτό και η ζήτησή της αυξάνεται όλο και περισσότερο, αποφέροντας μεγάλο κέρδος σε όσους ασχολούνται με την παραγωγή και εμπορία της.
Article in Greek,
Polyxeni Karavasilis
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.