Η νέα τάση στο healthy eating: Ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα

Η νέα τάση στο healthy eating: Ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα


Η υγιεινή διατροφή, αποτελεί μία κυρίαρχη τάση παγκοσμίως, με ολοένα και περισσότερους καταναλωτές να δίνουν έμφαση στην υιοθέτηση πιο υγιεινών διατροφικών προτύπων,
εντάσσοντας στην καθημερινότητά τους τροφές που ενισχύουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Τέτοιες θρεπτικές τροφές είναι οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα που είναι πλούσια σε βιταμίνες και σε ενέργεια και τα οποία καταναλώνονται συνήθως από τους καταναλωτές που προσέχουν την υγεία και τη σιλουέτα τους.
Το 2015/16 η παγκόσμια παραγωγή ξηρών καρπών υπολογίστηκε σε 3,8 εκ. τόνους [1] με την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελεί την μεγαλύτερη αγορά για τους βρώσιμους ξηρούς καρπούς, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 40% των παγκόσμιων εισαγωγών. Το 2016/17 η παγκόσμια παραγωγή ξηρών καρπών αναμένεται να αυξηθεί σε  4,02 εκ. τόνους
σημειώνοντας άνοδο κατά 5,77%  σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά[2]. Επισημαίνεται ότι η παγκόσμια παραγωγή για φιστίκια  προβλέπεται να σημειώσει άνοδο της τάξεως 34% –δηλαδή περισσότερο από 700.000 τόνους-, με τις ΗΠΑ να αποτελούν τον μεγαλύτερο παραγωγό φιστικιών.
Χώρες όπως η Ολλανδία, η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και χώρες της Κεντρικής Ευρώπης προφέρουν σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης για τις χώρες-παραγωγούς ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων, καθώς η ζήτηση για τέτοια προϊόντα αυξάνεται συνεχώς. Το Ηνωμένο Βασίλειο μάλιστα είναι ο μεγαλύτερος ευρωπαίος εισαγωγέας βρώσιμων καρπών με κέλυφος, ενώ η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος ευρωπαίος εισαγωγέας αποξηραμένων φρούτων. Στην Κεντρική Ευρώπη, αυξημένη ζήτηση παρουσιάζουν τα αμύγδαλα, τα καρύδια Βραζιλίας, τα φουντούκια, τα καρύδια και αποξηραμένα δαμάσκηνα.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι ολοένα και περισσότερες εταιρίες παγκοσμίως στρέφονται
στην παραγωγή και εμπορία ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων, διότι τα προϊόντα αυτά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σχέση με τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, ενώ χρησιμοποιούνται ως σνακ αλλά και ως  συστατικά μαγειρικής σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό.
 
Πηγές: www.cbi.eu, www.nutfruit.org
[1] Μετρικοί τόνοι
[2] Μετρικοί τόνοι