Σκοπός της συσκευασίας κρασιού
Το κρασί αποτελεί ένα από τα βασικότερα αλκοολούχα ποτά στην χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο. Η ποιότητά του, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το είδος των σταφυλιών, η συγκομιδή τους, η ζύμωση αλλά και φυσικά η σωστή για κάθε περίπτωση συσκευασία τους. Από την εποχή της συντήρησης, αποθήκευσης και μεταφοράς των κρασιών μέσω .. αμφορέων, έχουν γίνει πολλές αλλαγές αναφορικά με την συσκευασία τους, η οποία αποτελεί πλέον βασικό κομμάτι της παραγωγής και διανομής τους και οφείλει να εξασφαλίζει την άριστη κατάστασή του προϊόντος κατά την παράδοσή του στον τελικό καταναλωτή.
Η κατάλληλη συσκευασία του κρασιού πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Τάσεις
Η ανάπτυξη και η εφαρμογή νέων τεχνολογιών στους τομείς της παραγωγικής διαδικασίας του κρασιού (καλλιέργεια, συγκομιδή, οινοποίηση, εμφιάλωση, αποθήκευση) οδήγησε στην παραγωγή ποιοτικότερων προϊόντων. Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες οινοπαραγωγοί έχουν κάνει σημαντικά βήματα αναφορικά με την παραγωγή ποιοτικού, εμφιαλωμένου κρασιού.
Μάλιστα κάποια επώνυμα κρασιά έχουν αυξήσει τις πωλήσεις τους και έχουν χτίσει brand name σε αγορές του εξωτερικού, βάση της σωστής τους συσκευασίας!
Οι οινοπαραγωγοί πλέον στρέφονται και προς τις πιο εύκαμπτες, ελαφρύτερες και πιο οικονομικές συσκευασίες, που απαιτούν λιγότερο χώρο στην αποθήκευση, είναι ανακυκλώσιμες και σε πολλές περιπτώσεις επαναχρησιμοποιούνται.
Πως λοιπόν διαμορφώνεται η σημερινή κατάσταση στον χώρο της συσκευασίας του κρασιού;
Γυάλινες φιάλες
Στη συσκευασία του κρασιού εδώ και αιώνες αδιαμφισβήτητα ¨δεσπόζει¨ η γυάλινη φιάλη. Είναι ανακυκλώσιμη, επαναχρησιμοποιούμενη και παράλληλα εξασφαλίζει την παλαίωση χωρίς τον κίνδυνο απορρόφησης οσμής. Είναι αδιαπέραστη από το φως (κατάλληλα χρωματισμένη) και έτσι αποτρέπει την φθορά που μπορεί να προκαλέσει ο ήλιος, στο προϊόν.
Από την άλλη, λόγω του βάρους της καταναλώνεται μεγάλη ενέργεια κατά την παγκόσμια διακίνηση κρασιού ετησίως και έτσι συνεισφέρει στην αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Παρά τα λειτουργικά βέβαια μειονεκτήματα, (όπως είναι η ευκολία του να σπάσει και το βάρος) οι καταναλωτές έχουν συγκεκριμένη αντίληψη γι’ αυτήν, σαν είδος συσκευασίας του κρασιού.
Φελλός VS καπάκι
Σίγουρα για τα πιο περίπλοκα κρασιά, τα ‘γεμάτα’, ο πορώδης φελλός είναι μονόδρομος, διότι πρέπει ¨αναπνέουν¨ για να πετύχει η παλαίωση τους. Το βιδωτό καπάκι αποτελεί έναν από τους εκλεκτούς πλέον τρόπους σφραγίσματος. Σε αντίθεση με τον φελλό, διατηρεί το κρασί φρέσκο για μακρύ χρονικό διάστημα, διότι εξασφαλίζει ένα αεροστεγές περιβάλλον. Έτσι, αποτελεί τον ιδανικό τρόπο σφραγίσματος του μπουκαλιού κυρίως για τα φρουτώδη, φρέσκα κρασιά που πρέπει να πίνονται όσο είναι ακόμα ¨νέα΄ ηλικιακά.
Ασκός (Bag–in–Box)
Ευρέως χρησιμοποιούμενη, εναλλακτική λύση συσκευασίας κρασιού, αποτελεί ο ασκός. Καταλαμβάνει λιγότερο χώρο κατά τη μεταφορά και την αποθήκευση, είναι ανακυκλώσιμος και βιοδιασπώμενος. Διατηρεί όμως το κρασί φρέσκο για σύντομο χρονικό διάστημα, συγκεκριμένα πρέπει να να καταναλώνεται μέσα 6 μήνες με ένα χρόνο από την ημερομηνία συσκευασίας του.
Κατά την εμφιάλωση στο Bag-in-Box, αφαιρείται πλήρως ο υπάρχον αέρας και έτσι παίρνοντας μια ποσότητα κρασιού η συσκευασία συρρικνώνεται με αποτέλεσμα, να μην υποκαθίσταται το κενό με αέρα. Η χρήση του έχει ιδιαίτερες προοπτικές ιδιαίτερα για τα ελληνικά χύμα κρασιά που σερβίρονται στα ελληνικά εστιατόρια του εξωτερικού.
Κουτιά Tetra–Pak
Ομοιάζουν στην χρήση με τον ασκό. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους είναι το ελάχιστο βάρος τους. Είναι ανακυκλώσιμα και πολλές φορές κατασκευάζονται από δύο ή περισσότερα υλικά.
Πλαστικές φιάλες (PET)
Η διαδικασία παραγωγής της φιάλης PET (τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο) χρησιμοποιεί τη λιγότερη ενέργεια και είναι αποτέλεσμα εξαιρετικής τεχνολογίας, κάνοντάς την να μοιάζει σαν μια κανονική γυάλινη φιάλη κρασί. Μάλιστα ενισχύεται με φίλτρα για την προστασία από το φως και με ένα επίστρωμα, για να μην την διαπερνά το οξυγόνο. Βέβαια τα λευκά κρασιά θα πρέπει να έχουν διάφανη συσκευασία να φαίνεται το σώμα/χρώμα του κρασιού, κάτι που δεν ισχύει απαραίτητα για τα κόκκινα. Επειδή όμως έχει σαν βάση το πετρέλαιο και δεν βιοδιασπάται.
Είναι εύχρηστη, άθραυστη, ελαφριά και ακίνδυνη κατά τη μεταφορά της και καθ όλη την διάρκεια χρήσης της. Η διάρκεια ζωής του κρασιού σ’ αυτήν κυμαίνεται από έξι μήνες έως δύο χρόνια ενώ η συγκεκριμένη μορφή συσκευασίας, χρησιμοποιείται ακόμα και για την εμφιάλωση ιδιαίτερων κρασιών στο εξωτερικό (Beaujolais) .
Κουτιά από αλουμίνιο
Τα κουτιά αλουμινίου, εξασφαλίζουν πολύ γρήγορη ψύξη, δεν θρυμματίζονται, είναι ανακυκλώσιμα και αποκλείουν πλήρως το φως. Η πόση του κρασιού θα πρέπει να γίνει μέσα σε έξι μήνες έως ένα χρόνο.
Kegs Βυτία
Μέσω αυτών τα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορούν να σερβίρουν κρασί σε ποτήρι και καράφα, πιο φθηνά ενώ ένα βυτίο Kegs περιέχει περίπου με 26 φιάλες κρασιού, οπότε υπάρχει μεγάλη εξοικονόμηση χώρου. Με την χρήση τους μειώνονται τα απόβλητα από τις φιάλες ενώ σε ανοιγμένο βυτίο, το περιεχόμενο έχει διάρκεια 6 μήνες ως ένα χρόνο. Είναι επαναχρησιμοποιούμενα, όμως δεν είναι βιοδιασπώμενα.
Χάρτινη συσκευασία
Αποτελεί ανανεώσιμη, ανακυκλώσιμη και βιοδιασπώμενη (μέσα σε 6 εβδομάδες) μορφή συσκευασίας. Εμπνευστής και δημιουργός της ήταν εταιρεία GreenBottle όπου το 2011 δημιούργησε ένα ανθεκτικό περίβλημα από χαρτί (κυτταρίνη) με μια λεπτή πλαστική επένδυση στο εσωτερικό σε μορφή φιάλης,
Όπως βλέπουμε υπάρχει διαθέσιμη στην αγορά, μια πλειάδα επιλογών συσκευασίας για τους οινοποιούς. Όμως καλό είναι πριν να επιλέξουν, να απευθύνονται σε ειδικούς συμβούλους σχεδιασμού και υλοποίησης της κατάλληλης για κάθε περίπτωση συσκευασίας κρασιού.
Βέβαια μπορεί η σωστή συσκευασία να αναβαθμίζει το brand, αλλά το ζητούμενο είναι να έχει και το ανάλογο ποιοτικό περιεχόμενο!
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.