7 θέματα που καλύτερα να αποφεύγονται σε χώρους εργασίας

7 θέματα που καλύτερα να αποφεύγονται σε χώρους εργασίας

Ποιο είναι το μέρος  όπου περνούμε το μεγαλύτερο μέρος της μέρας μας; Ο χώρος εργασίας μας. Και ποιοι είναι οι άνθρωποι με τους οποίους μοιραζόμαστε αυτόν τον χώρο; Φυσικά, οι συνάδελφοι μας. Είναι, λοιπόν, κατανοητό ότι θέλουμε να έχουμε μια πιο ζεστή σχέση μαζί τους, η οποία και στηρίζεται στην άνεση και την ειλικρίνεια.

Πολλές φορές, όμως η υπερβολική χαλαρότητα στα θέματα που επιλέγουμε έχει αρνητικές συνέπειες στην επαγγελματική μας πορεία καθώς μπορεί να μας στοιχίσουν ακόμη και την προαγωγή που δικαιούμαστε. Ποια είναι όμως αυτά τα θέματα προς συζήτηση, τα οποία θα πρέπει να αποφεύγουμε;

  • Τις άσχημες συνθήκες στην προηγούμενη εργασία μας: Σίγουρα είχαμε τους λόγους μας που έχουμε αποχωρήσει από μια επιχείρηση, πολλοί από αυτούς μπορεί να είναι και δυσάρεστοι. Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αναφερόμαστε στον παλαιότερο εργοδότη μας όσο πιο θετικά γίνεται αλλιώς δείχνουμε ανώριμοι και ανίκανοι να διαχειριστούμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί.
  • Τις πολιτικές μας απόψεις: Ίσως θεωρείται το πιο σύνηθες θέμα συζήτησης ειδικά μεταξύ αγνώστων, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πολιτική αποτελεί παράλληλα και ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Μπορεί να φέρει σε αμηχανία τον συνομιλητή μας ενώ δεν ενδείκνυται για το αυστηρό περιβάλλον ενός γραφείου.
  • Πως πηγαίνει η αναζήτηση εργασίας: Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να αναζητούμε διαρκώς καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες, όμως ίσως είναι καλύτερα να μη το αποκαλύψουμε στους συναδέλφους μας. Όσο ενθουσιασμένοι κι αν είμαστε με τα σχέδιά μας, ένα απρόσεκτο σχόλιο μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ματαίωσή τους.
  • Ιατρικά ζητήματα: Φυσικά, δεν αναφερόμαστε σε έναν απλό πονοκέφαλο ή κρύωμα. Η εκτενής συζήτηση όμως για σοβαρά προβλήματα υγείας προκαλεί αμηχανία στους άλλους, οι οποίοι πολλές φορές δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν.
  • Λεπτομέρειες για την προσωπική μας ζωή: Όπως και παραπάνω, η αναφορά σε δυσάρεστα γεγονότα της προσωπικής μας ζωής ή σε λεπτομέρειες πολύ προσωπικές, φέρνουν τους άλλους σε αμηχανία ενώ μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο κουτσομπολιού. Θα πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι οι συνάδελφοι, όσο καλή σχέση και να έχουμε μαζί τους, δεν είναι ούτε συγγενείς ούτε οι κολλητοί μας.
  • Παράπονα για άλλους συναδέλφους ή το αφεντικό: Ο λόγος είναι προφανής, σε κλειστά περιβάλλοντα τίποτα δε μένει κρυφό. Ακόμη, κι αν κάτι ήταν άνευ σημασίας, οι διαστάσεις που θα πάρει από στόμα σε στόμα μπορεί να έχουν ακόμη και μακροπρόθεσμες συνέπειες.
  • Κριτική στη στρατηγική της εταιρείας: Επειδή κάποια στιγμή είναι πιθανό να χρειαστεί να την υπερασπιστούμε, καλύτερα να κρατάμε τις όποιες επιφυλάξεις έχουμε για τον εαυτό μαςΤο καλό εργασιακό κλίμα και οι αρμονικές σχέσεις με τους συναδέλφους μας, αποτελεί βασικό κριτήριο στην επαγγελματική μας ζωή. Είναι όμως απαραίτητο να σεβόμαστε πάντα τους κανόνες και να διακρίνουμε μεταξύ του επαγγελματικού και του φιλικού περιβάλλοντος..