Ελληνικοί Ανελκυστήρες: Ένα παγκόσμιο brand

Ελληνικοί Ανελκυστήρες: Ένα παγκόσμιο brand

Ο κλάδος των κατασκευών ήταν από τους πρώτους που επλήγησαν από την κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο και εξακολουθεί να καταγράφει σημαντικές απώλειες στις μέρες μας. Μαζί του συμπαρέσυρε και άλλους περίπου 40 κλάδους, άμεσα ή έμμεσα εξαρτώμενους απ’ αυτόν, μεταξύ των οποίων και ο κλάδος κατασκευής ανελκυστήρων. Παρ’ όλα αυτά, οι Ελληνικοί ανελκυστήρες φαίνεται πως κερδίζουν συνεχώς…
…την εμπιστοσύνη των ξένων κατασκευαστικών εταιριών, γεγονός που αποτυπώνεται στα στοιχεία του εμπορικού ισοζυγίου. Γνωρίζουμε ότι η συντήρηση, επισκευή και εκσυγχρονισμός των ήδη εγκατεστημένων μονάδων, ήτοι η υποστήριξη της βιομηχανίας, είναι οι δραστηριότητες που αποφέρουν το μεγαλύτερο μερίδιο των εσόδων στον κλάδο, αφού η αγορά και εγκατάσταση των νέων μονάδων και του εξοπλισμού έχει επιβραδυνθεί.
Στον κλάδο των ανελκυστήρων, κυλιόμενων κλιμάκων, μεταφορέων κλπ, η αξία των ελληνικών εξαγωγών φτάνει τα $68,7εκ. (2012) και κατατάσσει την Ελλάδα στην 34η θέση της παγκόσμιας αγοράς, που αποτιμάται συνολικά στα $24δις. Οι Ελληνικές εξαγωγές του κλάδου αυξήθηκαν μέχρι σήμερα κατά 17% και 15,5% από το 2011 και 2008 αντίστοιχα, ενώ το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών του κλάδου παρουσιάζεται θετικό, με $41,7εκ. πλεόνασμα το 2011 και την Ελλάδα να φιγουράρει στην 17η θέση παγκοσμίως.Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, το σκηνικό διαμορφώνεται ακόμη πιο ευνοϊκό, αφού ο ρυθμός ανάπτυξης του κλάδου κατατάσσει τη χώρα μας στην 3η θέση μετά τις Ρουμανία και Βουλγαρία.

Κύριοι εξαγωγικοί εταίροι της χώρας μας είναι η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ουκρανία, το Βέλγιο και η Αυστραλία, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στον παραπάνω χάρτη.
Στον πίνακα που ακολουθεί οι βασικοί εξαγωγικοί εταίροι της Ελλάδας κατατάσσονται με βάσει τρεις σημαντικούς δείκτες.

Τα βασικό κριτήριο για την επιλογή εγκαταστάτη – συντηρητή ανελκυστήρα εξακολουθεί να αποτελεί το επίπεδο ασφάλειας που ο καθένας δύναται να προσφέρει, κάτι που σχετίζεται άμεσα με την αντίληψη και το brand της κάθε εταιρίας και μακροοικονομικά, της κάθε χώρας. Όσο η τεχνολογία των ανελκυστήρων εξελίσσεται και εισάγονται καινούργια εξειδικευμένα συστήματα σε αυτούς (υδραυλικά συστήματα, συστήματα αναγνώρισης φωνής και ομιλίας, έξυπνη διαχείριση κλπ) ένα ακόμη κριτήριο επιλογής αποτελεί η περίοδος εγγύησης, υποστήριξης και συντήρησης, καθώς και το κόστος παροχής των υπηρεσιών αυτών.
Εν κατακλείδι, η μεγάλη και εξειδικευμένη τεχνογνωσία που έχουν αναπτύξει οι ελληνικές εταιρίες στον κλάδο,  οι ρυθμοί ανάπτυξης και ανοικοδόμησης των περισσότερων από τους παραπάνω κύριους εξαγωγικούς προορισμούς, αλλά και η τεχνολογική ανάπτυξη που εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, έχουν συντελέσει στο γεγονός ότι σήμερα η Ελλάδα θεωρείται από τις πλέον εξειδικευμένες χώρες στον κλάδο των ανελκυστήρων στην παγκόσμια αγορά. Εταιρίες όπως η Kleemann και η Doppler αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα ελληνικών εταιριών που συγκαταλέγονται στις μεγαλύτερες του κλάδου παγκοσμίως, ενισχύοντας την αναγνωρισιμότητα του ελληνικού προϊόντος στον ευρύτερο κλάδο του μηχανολογικού εξοπλισμού.
Πηγές: Intracen, ΣΕΣΑ, ΣΥΣΕΒΕ, ΣΕΣΑΠεΔυΣτΕ.