Ελληνική Γεωργία: Καινοτομία με το Ροδάκινο Donut

Ελληνική Γεωργία: Καινοτομία με το Ροδάκινο Donut

Πρωτοπορεί η ελληνική γεωργία, με ειδικές καλλιέργειες για… γκουρμέ πελάτες. Σε περίοδο κρίσης, αυτές οι καλλιέργειες αποφέρουν ικανοποιητικά κέρδη, ενώ παρουσιάζουν σημαντικές προοπτικές εξαγωγής! Μία από αυτές είναι και τα Ροδάκινα που το σχήμα τους θυμίζει Donuts…
Δεν πρόκειται για μεταλλαγμένη ποικιλία ούτε για στρογγυλό ροδάκινο που καλλιεργήθηκε σε ειδικές θήκες προκειμένου να τροποποιηθεί το σχήμα του, παρά για τις ποικιλίες Paraguayos (ροδάκινα με χνούδι επίπεδα) και Platerinas (νεκταρίνια επίπεδα). Οι ποικιλίες αυτές καλλιεργούνται από τον 15ο αιώνα στην Κίνα, από όπου μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη μέσω του φημισμένου Δρόμου του Μεταξιού κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους.
Τα ροδάκινα Donuts είναι ιδιαιτέρως αρωματικά, πολύ πιο γλυκά από τις κλασικές ποικιλίες αλλά και λιγότερο χυμώδη σε σχέση με τα γνωστά στρογγυλά πυρηνόκαρπα. Η σάρκα τους είναι λευκή, χυμώδης με γεύση ιδιαίτερη που έχει μια ανάλαφρη αναφορά σε αμύγδαλο. Η συγκομιδή τους ξεκινάει περί τα τέλη Ιουλίου και διαρκεί 1-2 μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι τη χρονική παρουσία που έχει στην αγορά το «στρογγυλό» ροδάκινο και νεκταρίνι, μπορεί να την έχει και το επίπεδο. Αναφορικά με το παράξενο, επίπεδο σχήμα τους, έχει διαπιστωθεί ότι αυτό είναι βολικό για εκείνους τους καταναλωτές που θέλουν να απολαύσουν ένα ροδάκινο στην δουλειά τους χωρίς τον κίνδυνο να λερωθούν, ενώ αρέσει πολύ και στα παιδιά!
Τα δέντρα είναι ιδιαίτερα παραγωγικά. Έχουν λίγο μεγαλύτερο κοστολόγιο στο μάζεμα, λόγω του ιδιόμορφου σχήματος που διαθέτουν, όμως η τιμή πώλησης αποζημιώνει τον παραγωγό, αν δε, η παραγωγή συνδυαστεί με μια προσεγμένη και ελκυστική συσκευασία, ο παραγωγός μπορεί να προσβλέπει σε θετικά αποτελέσματα από την παραγωγή τους.
Στην Ευρώπη πρώτη παραγωγός χώρα είναι η Ισπανία με συνολική παραγωγή περίπου στους 30.000 τόνους ενώ οι περιοχές της Καταλονίας, Αραγκόν και Μούρθια, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 70% του συνόλου των φυτειών στη χώρα. Στην Ελλάδα η ποικιλία έκανε την εμφάνισή της το 2008 με πρώτη παραγωγή περίπου τους 4 τόνους. Σήμερα καλλιεργείται σε ορισμένες περιοχές της Ημαθίας και της Πέλλας, κερδίζοντας διαρκώς έδαφος, αποτελώντας έναν «γκουρμέ» ανταγωνιστή των στρογγυλών ροδάκινων.
Γενικά παρατηρείται μια κινητικότητα γύρω από το προϊόν, αν και το μεγαλύτερο μέρος των παραγωγών δείχνει να είναι ακόμα επιφυλακτικοί. Παρ’ όλα αυτά εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια θα παραχθούν μεγαλύτερες ποσότητες και τότε θα αρχίσουν να γίνονται πιο εκτενείς φυτεύσεις. Αν, δε, η τιμή του προϊόντος (η οποία σήμερα κυμαίνεται από 4 έως 12 ευρώ το κιλό) αποκτήσει μια λογική διαφορά από τα αντίστοιχα «στρογγυλά» ροδάκινα, τότε μια ποσότητα γύρω στους 2-3.000 τόνους είναι ικανή να απορροφηθεί από την εγχώρια αγορά, ενώ μια αντίστοιχη ποσότητα μπορεί να διοχετευτεί και στην ευρωπαϊκή αγορά.
Πηγές:
http://www.froutonea.gr
http://www.zougla.gr
http://www.enikos.gr
http://sweetblog.gr
http://www.axortagos.gr
http://www.europarl.europa.eu